Eihän sinun tapahtumasi terveysturvallisuus ole vain valkopesua? Terveysturvallisuus voi olla vain mainoslause tai sen voi toteuttaa aidosti.
Kenen vastuulla on tapahtumasi terveysturvallisuuden käytännön suunnittelu, valvonta, toteutus sekä poikkeamiin puuttuminen? Onko tiimissänne henkilö, joka keskittyy terveysturvallisuuteen? Asian miettimisen voi myös ulkoistaa, vinkkaa Securitas Eventsin Ari Solja KOKOtapahtumista.
Terveysturvallisuuteen liittyy pandemia-aikana valtavasti kysymyksiä. Onneksi myös vastauksia on.
Riittääkö tilan väljyys turvaväleihin?
Jäävätkö turvavälit tapahtumassasi vain puheen asteelle? Miten toteutat välien merkitsemistä ja opastamista? Miten puutut jos välit menevät kiinni?
Turvavälien noudattamista ei voi jättää kävijöiden vastuulle, vaan niiden valvonta on järjestäjän vastuulla, ja turvavälien puutteesta pitää huomauttaa. Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, mitä turvavälit käytännössä tarkoittavat, siksi tarvitaan opastusta. Lattian tarroittaminen on halvin ja näppärin keino opastaa. Myös kevyet aidat ja muut rakenteelliset ratkaisut auttavat hahmottamaan tilankäyttöä. Jos turvavälejä ei noudateta, on jotain pahasti pielessä – pystyykö silloin koko tapahtumaa järjestämään?
Miten turvallisuussuunnittelussa on arvioitu yleisömäärää suhteessa tapahtumapaikan pinta-alaan? Onko huomioitu myös liikkuminen tapahtumassa? Mitä pullonkauloja tapahtumapaikassa on? Tiivistyykö väkijoukko pullonkauloissa? Miten tämä voidaan ehkäistä? Miten näitä pisteitä valvotaan ja miten ongelmiin puututaan?
On hienoa, että katsomossa onnistuu väljyys. On kuitenkin ehdottoman tärkeää ennakoida, ettei omille paikoille siirryttäessä ahtauduta liian tiiviisiin jonoihin ja kapeisiin käytäviin. Keinoja rytmittää osallistujien saapuminen ja siirtyminen paikoilleen on useita lähtien lippuihin kirjatusta saapumisajasta ja koko tapahtuma-alueen jakamisesta lohkoihin. Myös ilmaistapahtumaan kannattaa pandemia-aikana vaatia ennakkorekisteröityminen ja nimellisen hintaisen lipun lunastaminen, jotta katsojavirtaa saadaan ohjattua halutulla tavalla.
Maskinkäyttö tapahtumaan pääsyn ehtona
Onko maskin käyttö välttämätöntä tapahtumassasi? Tarjotaanko kävijöille tapahtuman puolesta maskit? Jos ei, niin onko maskittomille tarjolla kuitenkin maskeja? Miten maskin käyttöä valvotaan? Miten siihen puututaan?
Tapahtumaan voi asettaa pääsyn ehdon, ja näinä aikoina se voi hyvin olla maskin käyttö. Tämä voi olla tarpeen, koska edelleen on niitä, jotka eivät ymmärrä asian vakavuutta eivätkä tajua maskin hyötyjä. Maskilla suojataan muita, joten kenelläkään ei ole syytä kieltäytyä sen käytöstä. Maskin tarjoaminen on kustannuskysymys, mutta varamaskeja on oltava, jotta kaikilla olisi mahdollisuus käyttää niitä.
Käyttäähän myös henkilökunta koko ajan maskia?
Jos maskin käyttö on vain suositus, sitä ei voi vaatia jokaiselta. Jos taas on maskipakko, se on kattava ja koskee kaikkia. Koko henkilöstöllä kokkia ja ovimiestä myöten on oltava maski.
Hygienia lähtee käsien pesusta
Onko tapahtumapaikassa riittävästi käsienpesupaikkoja?
Käsienpesupaikkoja tarvitaan näinä aikoina tavallista enemmän. Niiden pitää olla helposti saavutettavissa tapahtumaan tullessa, ja turvavälit täytyy voida pitää myös käsien pesussa. Tämä tarkoittaa, että useimmissa tapahtumapaikoissa on syytä lisätä tilapäisiä vesipisteitä. Harkitse esimerkiksi festivaalikäsipesupistettä, joka toimii jalkapumpulla. Se on siirrettävä kuutio, jossa on hana neljällä puolella, ja sen saa yhdistettyä vesihanaan.
Eihän käsidesipullosi kumise tyhjyyttään?
Tyhjä käsidesiautomaatti voi toimia koronalinkona: katastrofaalisinta on, että kaikki koskettelevat samaa laitetta, mutta aine on loppu. Käsidesiä on varattava niin, että se ei lopu kesken. Täytä automaattisi useammin kuin se tyhjenee.
Tarjoilu ja yleinen siisteys
Montako pintaa tapahtumassasi on, johon lähes kaikki osallistujat koskevat paljain käsin? Ovenkahvat, wc-vetonapit – onko vielä jotain tsekkaamatta? Onko keinoja välttää tätä? Puhdistetaanko kyseisiä pintoja kuinka usein? Vai ollenkaan?
Kaikki kädellä koskeminen pitää nyt minimoida: ovet kiilataan auki ja hanat toimivat automaattisesti. Jos kuitenkin jää pintoja, joiden käyttöä ei voi automatisoida tai kiertää, nämä pinnat on desinfioitava riittävän usein – jopa muutaman kerran tunnissa. Perusperiaate on se, että asiakkaan ei tarvitse koskea mihinkään pintoihin sen jälkeen kun hän on puhdistanut kätensä.
Eihän sinun tapahtumaasi profiloidu noro-buffetti? Onko buffetissa kaikille yhteiset ottimet? Kaataako jokainen osallistuja itselleen kupillisen kahvia?
Myös tarjoiluun pätee sama ohje kuin kaikkeen muuhunkin: käytä luovuutta, älä laiskuutta. Pandemia-aikana on hyvä muistaa, että virukset kuten noro on aina osattu taltuttaa esimerkiksi risteilyaluksilla. Emme ole tekemisissä uuden ilmiön kanssa, vaan näistä asioista on syytä huolehtia aina. Varaa siksi tilaisuuteesi kahvinkaataja, kunnes tarjolle tulee jalkapolkimella toimiva kahviautomaatti. Tarjoa erillinen otin jokaiselle asiakkaalle, pakkaa ruokailuvälineet valmiiksi – ellet sitten valitse pöytiin tarjoilua varmana vaihtoehtona.
Älä säästä turvallisuudesta
Ei riitä, jos pyrkimykset jäävät ajatuksen tasolle. Välinpitämättömyyteen ei ole varaa. Varaa osaamista ja resursseja, jotta terveysturvallisuus toteutuu. Näiden asioiden ei pitäisi olla taitavimpien kilpailuetu vaan toteutua kaikkialla. Sataprosenttinen toteutus takaa turvallisen tilaisuuden.
Securitas Events auttaa näiden asioiden konsultoinnissa ja turvallisen tapahtuman toteuttamisessa.
Ole yhteydessä:
Ari Solja
ari.solja@securitas.fi
p. 040 018 2759