Teams-palaverit ja webinaarit ovat jo vuoden olleet meidän kaikkien arkea. Mitä koronavuoden aikana on opittu etäesittämisestä? RMC Light&Soundin Pasi Välimäki antaa vinkkejä, miten streamaus onnistuu ja saat tilaisuudestasi seurattavamman.
RMC Light&Sound räätälöi yksilöityjä ratkaisuja kaikenlaisten tilaisuuksien teknisiin tarpeisiin. Pasi Välimäki kehottaa tapahtumajärjestäjää ensin miettimään, mikä on tavoite ja kohderyhmä.
– Millaisen tapahtuman haluat, paljonko on katsojia, kauanko haluat pyörittää streamia, kuinka kauan katsoja jaksaa sisältöä katsoa. Sisältö vaikuttaa olennaisesti siihen, millaisen streamin teet, mitä alustaa ja resursseja kannattaa käyttää, Välimäki sanoo.
Välimäki huomauttaa, että streamissa pitää olla hyvää sisältöä, jotta saa katsojat viihtymään. Mieti, millä saat pidettyä ihmiset omassa streamissasi!
– Streamatut iltajuhlat taistelevat normaalia tv-kanavaa vastaan. Mieti siis, millaista tv-ohjelmaa jaksaisit itse katsoa. Ammattiesiintyjät tuovat apua, että streamiä jaksetaan katsoa. Käytännössä katsojille on tarjottava hyvää ja interaktiivista tekemistä, Välimäki summaa.
Kokous on selkeä: siinä on tietty agenda, ja ihmiset pysyvät tilaisuudessa, koska asia kiinnostaa. Kokouksen pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota, tiivistä asia.
Älä ainakaan tee näin
Streamaamisessa tärkeä on nettiyhteys. Välimäen ensimmäinen vinkki liittyykin siihen:
– Älä ainakaan käytä liian hidasta nettiyhteyttä. Nettiyhteyden merkitys on sitä suurempi, mitä enemmän dataa siirretään ulos. Kuvan ja äänen pätkimiseen suurin syy on netin nopeudessa; pikavauhtia paljastuu, miten vakaa ja nopea yhteys sinulla on. Erityisesti on syytä kiinnittää huomiota etäpuhujien nettiyhteyksien nopeuteen ja liittyä aina kiinteään verkkoon, jos se on vain mahdollista. Ainoa, mihin et voi vaikuttaa tapahtumassa, on katsojan nettiyhteys.
Älä luota tietokoneen omaan kameraan.
– Tietokoneen oma kamera ei ole paras mahdollinen. Hyvä webkamera on edellytys hyvälaatuiselle kuvalle, tehdään sitten Teamsissa, Zoomissa tai millä alustalla vaan, Välimäki huomauttaa.
Älä tyydy yhteen kuvakulmaan. Jokainen on ollut streamatussa tapahtumassa, jossa on käytössä vain yksi kamera; miten tylsää onkaan katsoa yhtä kuvakulmaa tuntikaupalla.
– Jokaisessa streamatussa tapahtumassa pitäisi olla vähintään kolme kameraa, jotta saadaan enemmän kuvakulmia tapahtumaan. Olemme tottuneet katsomaan asioita useammalta kantilta, tv-lähetyksessä kameroita on usein 5–8. Haluat varmasti, että myös oma tapahtumasi on laadukas ja hyvännäköinen ja siitä syntyy hyvännäköinen tallenne.
Älä unohda valaistusta, Välimäki neuvoo. Hyvällä valaistuksella lähetyksen saa näyttämään ammattimaiselta.
– Tärkeää on, että fasiliteetit ovat samalla tasolla myös siinä päässä, mihin otetaan etäyhteys. Ei riitä, että studiossa on studio-olosuhteet, ne pitää luoda myös etäpuhujalle.
Kun oma osaaminen ei riitä
Ammattimaisen tekniikkakumppanin avulla kenen hyvänsä on mahdollista tehdä tv-tasoista lähetystä.
– Mitä enemmän porukkaa on paikalla, sitä varmemmin on oltava tekniikkakumppani tekemässä streamia. RMC:llä on palvelua monella tasolla – saat vuokralle etäpuhujasetin tai koko tuotantotiimin, Välimäki summaa.
RMC:n lupaus yritystapahtumiin kuuluu: ”Me kuvaamme, me streamaamme, me tallennamme, me editoimme. RMC on kumppanisi kaikissa tapahtumatekniikan suunnitteluun, toteutuksiin ja vuokrauksiin liittyvissä asioissa.”
Yhteystiedot:
RMC Light and Sound Oy
Pasi Välimäki
040 173 7323